czwartek, 26 marca 2020

Bułki pszenne


Cudowne bułeczki z chrupiącą skórką i mięciutkim miękiszem :) 



Składniki:
  • mąka 500 g (u mnie 400 g mąki typ 500 i 100 g pełnoziarnistej)
  • drożdże 35 g
  • 6 łyżek oleju
  • łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 300 ml letniej wody
Technika wykonania:
Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki, wyrobić ciasto.
Pozostawić do wyrośnięcia na godzinę. Wyjąć ciasto na stolnicę uformować wałek, pokroić na 10 równych części. Formować bułeczki. Układać na natłuszczonej blaszce, ostawić na 15 minut do wyrośnięcia. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Piec 30 minut.
Smacznego!






Wheat rolls - bułki pszenne

glossary:

oil - olej
flour - mąka
sugar - cukier
salt - sól
yeast - drożdże

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz