środa, 25 marca 2020

Suflet czekoladowy

Dla tych co kochają czekoladę :) Pyszny puszysty suflet.




Składniki na 4 porcje:

  • 140 g czekolady gorzkiej posiekanej
  • 90 ml śmietany kremówki 36%
  • 2,5 łyżki cukru
  • 3 jaja w temp. pokojowej
  • 1 łyżka rumu lub ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli
Technika wykonania:
Cztery foremki o pojemności 180 ml każda, wysmarować masłem o temp pokojowej (aż po same brzegi).Wysypać cukrem, nadmiar cukru strzepać.
Piekarnik rozgrzać do temp 200 stopni.

W garnku (najlepiej z grubym dnem) zagotować śmietankę, cukier i rum. Zdjąć z ognia i wsypać posiekaną czekoladę. Odstawić na 2 minuty, po czym wymieszać dobrze, aż do otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Ostudzić.

Żółtka oddzielić od białek. Żółtka dodać do letniego sosu czekoladowego i wymieszać do połączenia składników.

Białka ubić  ze szczyptą soli, tak by miały prawie sztywną konsystencję.

1/3 ubitych białek dodać do sosu czekoladowego, by go rozrzedzić. Następnie dodać resztę białek i delikatnie wymieszać, nie za długo by nie zniszczyć pęcherzyków powietrza. Masa ma mieć jednolity kolor.

Foremki (kokilki) napełnić masą (do poziomu 0,5 cm od górnej krawędzi). Włożyć do nagrzanego piekarnika, po 30 sekundach obniżyć temp do 180 stopni. Piec około 15 min.

Gorące suflety posypać cukrem pudrem i podawać natychmiast. 
Smacznego!

Przepis pochodzi Stąd


Chocolate Souffle - suflet czekoladowy

glossary:

plain chcolate - gorzka czkolada
double cream - śmietana kremówka
sugar - cukier
egg whites  - białka jajka
yolk - żółtko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz