niedziela, 29 marca 2020

Warkocz z ciasta francuskiego z kurczakiem i brokułami

Świetne dania na przyjęcie rodzinne: pyszne, efektowne i eleganckie :)
Potrawa wykonana przez uczennicę klasy 3HG- Natalię Jamroz






Składniki:
  • 1 ciasto francuskie
  • 150g piersi z kurczaka
  • 1 brokuł
  • 150g sera żółtego
  • sól, pieprz, papryka, chili, zioła włoskie
  • olej 
Technika wykonania:
Brokuł zblanszować( gotować we wrzącej , osolonej wodzie  3-4 minuty), ostudzić .
Kurczaka pokroić w kostkę , doprawić, usmażyć na oleju. Ser zetrzeć na tarce .

Ciasto francuskie rozłożyć i ponacinać z dwóch stron jak choinkę . Na środek wyłożyć składniki (mięso, ser i brokuł ) , zaplatać paseczki zakładając raz prawy raz lewy,prawy , lewy itd

Piec w piekarniku 20-25 min w 180 stopniach.
Smacznego!





Puff pastry with chicken and broccoli

glossary:

puff pastry - ciasto francuskie
chicken - kurczak
broccoli - brokuły
hard cheese - ser żółty

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz