wtorek, 31 marca 2020

Kurczak w sosie koperkowym

Potrawa wykonana przez uczennicę klasy 3HG Marcelinę Kabiesz, poleca się na obiad :)


Składniki na 4 porcje:
  • 600g filetu z kurczaka
  • przyprawy: sól, pieprz, listek laurowy, 1 ziele angelskie, 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka masła
  • 1 marchewka
  • 1/2 pora
  • 150ml bulionu drobiowego
  • 150 ml śmietanki 30%
  • pęczek koperku
Technika wykonania:
Kurczaka oczyścić z błonek i kostek, pokroić na mniejsze filety, rozbić tłuczkiem na grubość ok 1 cm. Doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w mące. Filety usmażyć na tłuszczu z obu stron..

Na tą samą patelnię włożyć obraną i startą na tarce marchewkę oraz pokrojonego w paseczki pora. Usmażyć mieszając przez około 2 minuty., dodać masło, jeszcze chwilę podsmażyć.

Dodać bulion i zagotować. Dodać liść laurowy i ziele angielskie oraz kurkumę, wymieszać i gotować 3 minuty. Włożyć podsmażone filety z kurczaka i gotować bez przykrycia 2 minuty.

Wlać śmietankę i dodać koperek, wymieszać i zagotować. Pogotować chwilę jeśli sos nie jest jeszcze gęsty.

Podawać z ryżem
Smacznego!


Chicken in creamy dill sauce

glossary:

dill - koperek
double cream - śmietanka kremówka
chicken stock - bulion z kurczaka
carrot - marchewka
leek - por

2 komentarze: