niedziela, 14 czerwca 2020

Jabłecznik bardzo puszysty

Szybko i prosto :) Tak jak lubię.




Składniki:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 5 jajek
  • 3/4 szkl cukru (160g)
  • 120 ml oleju
  • 50 ml mleka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
  • 8 średnich jabłek (najlepsze twarde, kwaskowate)
  • 2-3 łyżki cukru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • około 1/5 szkl wody
Technika wykonania:
Zaczynamy od nadzienia- jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać do garnka, dodać sok z połowy cytryny, cukier i cynamon.  Podgrzewać mieszając co jakiś czas. Pogotować chwile po czy wlać zawiesinę przygotowaną z mąki ziemniaczanej i wody. Ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia

Ciasto- Całe jajka z cukrem ubijać na bardzo puszystą, gęstą, jasną masę, która 3 krotnie powiększy swoją objętość. (mikserem ręcznym zajmuje to około 10 minut)
Zmniejszyć obroty na bardzo niskie i cienką strużką wlewać olej, następnie mleko.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać do piany i delikatnie wymieszać szpatułką.

Połowę ciasta wlać do fromy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15 minut. Gdy ciasto jest rumiane wyjąć, wyłożyć jabłka, wyrównać powierzchnię. Wlać resztę ciasta, wyrównać. Wstawić z powrotem do piekarnika , piec około 30 minut. 

Kroić po wystudzeniu.
Smacznego!



Apple pie - szarlotka

glossary:

flour - mąka
apples - jabłka
oil - olej
cinnamon - cynamon
potato starch - mąka ziemniaczana



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz