Składniki:
- 250 g mąki pszennej tortowej
- 5 jajek
- 3/4 szkl cukru (160g)
- 120 ml oleju
- 50 ml mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Nadzienie:
- 8 średnich jabłek (najlepsze twarde, kwaskowate)
- 2-3 łyżki cukru
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka cynamonu
- około 1/5 szkl wody
Technika wykonania:
Zaczynamy od nadzienia- jabłka umyć obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wsypać do garnka, dodać sok z połowy cytryny, cukier i cynamon. Podgrzewać mieszając co jakiś czas. Pogotować chwile po czy wlać zawiesinę przygotowaną z mąki ziemniaczanej i wody. Ponownie zagotować. Odstawić do wystudzenia
Ciasto- Całe jajka z cukrem ubijać na bardzo puszystą, gęstą, jasną masę, która 3 krotnie powiększy swoją objętość. (mikserem ręcznym zajmuje to około 10 minut)
Zmniejszyć obroty na bardzo niskie i cienką strużką wlewać olej, następnie mleko.
Mąkę pszenną oraz proszek do pieczenia przesiać do piany i delikatnie wymieszać szpatułką.
Połowę ciasta wlać do fromy, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 15 minut. Gdy ciasto jest rumiane wyjąć, wyłożyć jabłka, wyrównać powierzchnię. Wlać resztę ciasta, wyrównać. Wstawić z powrotem do piekarnika , piec około 30 minut.
Kroić po wystudzeniu.
Apple pie - szarlotka
glossary:
flour - mąka
apples - jabłka
oil - olej
cinnamon - cynamon
potato starch - mąka ziemniaczana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz