Składniki:
- 250 ml mleka
- 70 g cukru
- 20 g świeżych drożdży ( lub 7 g suchych*)
- 1 jajko
- 500 g mąki pszennej
- 60 g masła
- szczypta soli
Kruszonka:
- 60 g mąki pszennej
- 40 g masła
- 30 g cukru
Dodatkowo :
- 1 jajko
Technika wykonania:
Przygotować ciasto- letnie mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia na około 10-15 minut.
Pozostałą część z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostałą część cukru oraz sól, wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i zaczyn. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem używając końcówki haka do zagniatania ciasta. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 1 godz, aż podwoi objętość.
W międzyczasie przygotować z podanych składników kruszonkę.Włożyć do lodówki
Wyrośnięte cisto chwilę zgnieść. Podzielić na 3 równe części, z których uformować 3 wałki o długości 47-50 cm.
Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć wałki i zapleść z nich warkocz.Końce zlepić i podwinąć pod spód chałki. Chałkę odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.
Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Lekko ją docisnąć.
Piec w 180 stopniach, przez około 35 minut.
Smacznego!
* W przypadku użycia suchych drożdży, nie przygotowujemy zaczynu. Należy je wsypać do mąki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto
glossary:
milk - mleko
flour - mąka
sugar - cukier
salt - sól
yeast - drożdże
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz