czwartek, 11 czerwca 2020

Chałka

Siła tkwi w prostocie. Pyszna drożdżowa chałka, najlepsza z masełkiem :)




Składniki:

  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • 20 g świeżych drożdży ( lub 7 g suchych*)
  • 1 jajko
  • 500 g mąki pszennej
  • 60 g masła
  • szczypta soli
Kruszonka:
  • 60 g mąki pszennej
  • 40 g masła
  • 30 g cukru
Dodatkowo :
  • 1 jajko
Technika wykonania:
Przygotować ciasto- letnie mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i pozostawić zaczyn do wyrośnięcia na około 10-15 minut.

Pozostałą część z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać pozostałą część cukru oraz sól, wymieszać. Dodać jajko, miękkie masło i zaczyn. Wyrobić ciasto ręcznie lub robotem używając końcówki haka do zagniatania ciasta. Ciasto zostawić do wyrośnięcia na około 1 godz, aż podwoi objętość.

W międzyczasie przygotować z podanych składników kruszonkę.Włożyć do lodówki

Wyrośnięte cisto chwilę zgnieść. Podzielić na 3 równe części, z których uformować 3 wałki o długości 47-50 cm. 

Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blaszce ułożyć wałki i zapleść z nich warkocz.Końce zlepić i podwinąć pod spód chałki. Chałkę odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Przykryć ściereczką.

Wyrośniętą chałkę posmarować rozkłóconym jajkiem i posypać kruszonką. Lekko ją docisnąć.

Piec w 180 stopniach, przez około 35 minut.

Smacznego!


* W przypadku użycia suchych drożdży, nie przygotowujemy zaczynu. Należy je wsypać do mąki, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto

Przepis pochodzi stąd





                                                                     Challah - chałka


glossary:

milk - mleko
flour - mąka
sugar - cukier
salt - sól
yeast - drożdże


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz