środa, 10 czerwca 2020

Chleb na maślance

Wspaniały bochen chleba w wykonaniu Karoliny Mazurek.





Składniki na 2 bochenki chleba:

  • 1 kg maki
  • 42 g drożdży
  • 0,5 l maślanki w temperaturze pokojowej
  • 1,5 łyżki soli
  • 2 łyżki oleju
  • 200 ml letniej wody
Technika wykonania:
Mąkę i sól wsypać do dużej miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać olej i całość wlać do mąki, dodać maślankę, wymieszać i zarobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Na wysypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto, podzielić na pół i uformować dwa chleby. Piec w 200 stopniach przez godzinę,

Smacznego!



Buttermilk bread - chleb na maślance

glossary:


yeast - drożdże
flour - mąka
salt - sól
oil - olej
buttermilk - maślanka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz