Składniki na 2 bochenki chleba:
- 1 kg maki
- 42 g drożdży
- 0,5 l maślanki w temperaturze pokojowej
- 1,5 łyżki soli
- 2 łyżki oleju
- 200 ml letniej wody
Technika wykonania:
Mąkę i sól wsypać do dużej miski. Drożdże rozpuścić w letniej wodzie, dodać olej i całość wlać do mąki, dodać maślankę, wymieszać i zarobić ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Na wysypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto, podzielić na pół i uformować dwa chleby. Piec w 200 stopniach przez godzinę,
Smacznego!
glossary:
yeast - drożdże
flour - mąka
salt - sól
oil - olej
buttermilk - maślanka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz