Składniki:
- 1/2 szkl mąki pszennej
- 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szkl oleju
- 3/4 szkl cukru
- 1 cytryna
- 5 jaj
Lukier:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1/2 szkl cukru pudru
Technika wykonania:
Cytrynę dobrze umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać stopniowo cukier. Dodawać po 1 żółtku. Następnie powoli wlać olej i sok z cytryny. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.
Formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec około 30 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Lemon Bundt - babka cytrynowa
glossary:
baking powder - proszek do pieczenia
flour - mąka
eggs - jajka
sugar - cukier
lemon - cytryna
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz