sobota, 11 kwietnia 2020

Babka cytrynowa

Aromatyczna babka cytrynowa w wykonaniu Kuby Pisarka :)



Składniki:

  • 1/2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl oleju
  • 3/4 szkl cukru
  • 1 cytryna
  • 5 jaj
Lukier:
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 szkl cukru pudru
Technika wykonania:

Cytrynę dobrze umyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok.

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno, pod koniec ubijania wsypać stopniowo cukier. Dodawać po 1 żółtku. Następnie powoli wlać olej i sok z cytryny. Na koniec wsypać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać.

Formę wysmarować masłem, wysypać bułką tartą. Wlać ciasto. Piec około 30 minut w 180 stopniach.

Smacznego!




Lemon Bundt - babka cytrynowa


glossary:

baking powder - proszek do pieczenia
flour - mąka
eggs - jajka
sugar - cukier
lemon - cytryna

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz