sobota, 18 kwietnia 2020

Muffinki "Izaura"

Muffini polecają się na deser :)




Składniki:
Murzynek:

  • 1szkl mąki pszennej
  • 1/3 szkl cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
  • 1/3 szkl mleka
  • 1/4 szkl oleju
  • 1 jajo
Masa serowa:
  • 200g twarogu
  • 1 małe jajko lub żółtko
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki cukru

Technika wykonania:
Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać żółtko (lub małe jajo) oraz cukry, wymieszać dokładnie.

W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
W drugiej misce wymieszać :jajko, olej i mleko. 
Składniki mokre wymieszać łyżką  z suchymi.

Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełniać 1 łyżką ciemnego ciasta, na środek dawać 1 kopiastą łyżeczkę masy serowej, przykryć łyżeczką ciasta ciemnego, całość ma wypełniać 3/4 objętości papilotki. Tak postępować do wykończenia składników.

Muffinki piec około 20 minut w 180 stopniach.

* Z tych proporcji zostało mi twarogu, który wykorzystałam do naleśników

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd


Muffins - muffinki

glossary:

baking powder - proszek do pieczenia
flour - mąka
eggs - jajka
sugar - cukier
oil - olej
curd cheese - twaróg


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz