Składniki:
Murzynek:
- 1szkl mąki pszennej
- 1/3 szkl cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
- 1/3 szkl mleka
- 1/4 szkl oleju
- 1 jajo
Masa serowa:
- 200g twarogu
- 1 małe jajko lub żółtko
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 2-3 łyżki cukru
Technika wykonania:
Twaróg rozdrobnić widelcem, dodać żółtko (lub małe jajo) oraz cukry, wymieszać dokładnie.
W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i kakao.
W drugiej misce wymieszać :jajko, olej i mleko.
Składniki mokre wymieszać łyżką z suchymi.
Formę do muffinek wyłożyć papilotkami, napełniać 1 łyżką ciemnego ciasta, na środek dawać 1 kopiastą łyżeczkę masy serowej, przykryć łyżeczką ciasta ciemnego, całość ma wypełniać 3/4 objętości papilotki. Tak postępować do wykończenia składników.
Muffinki piec około 20 minut w 180 stopniach.
* Z tych proporcji zostało mi twarogu, który wykorzystałam do naleśników
Smacznego!
glossary:
baking powder - proszek do pieczenia
flour - mąka
eggs - jajka
sugar - cukier
oil - olej
curd cheese - twaróg
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz