Składniki na spód o średnicy 23 cm:
- 150 g ciasteczek Oreo lub Neo (bez nadzienia, nadzienie usuwamy)
- 45 g masła, roztopionego
Składniki na masę serową:
- 800 g półtłustego dwukrotnie zmielonego
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 3/4 szkl drobnego cukru do wypieków
- 3 jaja
- 2 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu wanilii
- 1 opakowanie ciasteczek Oreo (ok 150 g połamanych na połówki lub ćwiartki )
Polewa:
- 100 g czekolady
- 100 ml kremówki
Technika wykonania:
Spód: Ciastka i masło wrzucić do malaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku.
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wsypać ciasteczka, wyrównać powierzchnię dociskając dłonią, schłodzić pół godziny w lodówce.
Masa serowa: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystkie składniki oprócz ciasteczek zmiksować krótko do połączenia składników. Masę serową wylać na spód. Ciasteczka powciskać w masę serową.
Piec w temperaturze 150 stopni przez około 50-60 minut. Wystudzić
Polewa: kremówkę podgrzać, włożyć do niej czekoladę, mieszać do powstania jednolitej polewy. Polać sernik.
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz