poniedziałek, 27 kwietnia 2020

Bułki do burgerów

Bułki świetne do domowych burgerów ale i do zwykłej kanapki :)






Składniki:
  • 500 g mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml mleka
  • 50 g masła
  • 1 jajo
Dodatkowo:
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • trochę sezamu
Technika wykonania:
Przygotuj zaczyn- drożdże dodaj do połowy szklanki letniego mleka, dodaj cukier, łyżkę mąki, całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut.

Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski,wsyp sól, dodać zaczyn, resztę mleka letniego oraz jajo. Zarabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Gdy ciasto będzie jednolite wlać roztopione masło, wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i chwilę wyrabiać. Podzielić na 10 równych części i uformować kulki, układać na blaszce do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.

Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać sezamem.

Piec w 210 stopniach przez około 15 minut :)

Smacznego!






Burger Buns - bułki do burgerów

glossary:


yeast - drożdże
flour - mąka
eggs - jajka
butter - masło
yolk - żółtko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz