Składniki:
- 500 g mąki
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży lub 7 g suszonych
- 1 łyżka cukru
- 300 ml mleka
- 50 g masła
- 1 jajo
Dodatkowo:
- 1 żółtko
- 1 łyżka mleka
- trochę sezamu
Technika wykonania:
Przygotuj zaczyn- drożdże dodaj do połowy szklanki letniego mleka, dodaj cukier, łyżkę mąki, całość wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia na około 10 minut.
Masło roztopić i przestudzić. Mąkę przesiać do miski,wsyp sól, dodać zaczyn, resztę mleka letniego oraz jajo. Zarabiać ciasto ręcznie lub za pomocą miksera z hakiem. Gdy ciasto będzie jednolite wlać roztopione masło, wyrabiać jeszcze chwilę. Ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę podsypaną mąką i chwilę wyrabiać. Podzielić na 10 równych części i uformować kulki, układać na blaszce do pieczenia. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut.
Wyrośnięte bułeczki posmarować żółtkiem rozmąconym z mlekiem, posypać sezamem.
Piec w 210 stopniach przez około 15 minut :)
Burger Buns - bułki do burgerów
glossary:
yeast - drożdże
flour - mąka
eggs - jajka
butter - masło
yolk - żółtko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz