Składniki:
- 1/2 szklanki wody lub mleka (125ml)
- 3 kopiate łyżki kakao
- 1,5 szklanki cukru (300g cukru)
- 250g masła lub margaryny
- 4 jaja
- 1,5 szklanki maki pszennej (225g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Technika wykonania:
Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do wystudzenia.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
Jajka sparzyć wrzątkiem by zdezynfekować. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy . Odlać pół szklanki masy. Odstawić na bok- będzie to polewa. Miksując dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę mieszając już delikatnie szpatułką.
Tortownicę lub formę o bokach 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Polać polewą.
Smacznego!
Przepis pochodzi stąd
Chocolate cake
glossary:
baking powder - proszek do pieczenia
flour - mąka
eggs - jajka
sugar - cukier
margarine - margaryna
cocoa - kakao
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz