niedziela, 3 maja 2020

Murzynek

Najprostsze ciasto, a jakie pyszne :) Kto lubi ?




Składniki:

  • 1/2 szklanki wody lub mleka (125ml)
  • 3 kopiate łyżki kakao
  • 1,5 szklanki cukru (300g cukru)
  • 250g masła lub margaryny
  • 4 jaja
  • 1,5 szklanki maki pszennej (225g)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Technika wykonania:

Mleko (lub wodę), kakao i cukier przełożyć do garnka i mieszając zagotować. Do gorącej masy dodać masło i mieszać, aż się rozpuści. Pozostawić do wystudzenia.

Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.

Jajka sparzyć wrzątkiem by zdezynfekować. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka wmieszać do ostudzonej masy . Odlać pół szklanki masy. Odstawić na bok- będzie to polewa. Miksując dodać mąkę z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę mieszając już delikatnie szpatułką.

Tortownicę lub formę o bokach 26 cm  wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać ciasto do formy. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Pozostawić do ostygnięcia. Polać polewą.

Smacznego!

Przepis pochodzi stąd




Chocolate cake

glossary:

baking powder - proszek do pieczenia
flour - mąka
eggs - jajka
sugar - cukier
margarine - margaryna
cocoa - kakao

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz