Składniki:
- kaczka
- 1-2 jabłka
- sól, pieprz
- majeranek
Technika wykonania:
Kaczkę umyć i osuszyć. Następnie na zewnątrz i w środku natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka włożyć 1-2 jabłka pokrojone w ćwiartki. Wstawić na dobę do lodówki. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki by ogrzała się do temperatury pokojowej.
Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego grzbietem do góry. Piec bez pokrywy 30 minut. Następnie kaczkę przykryć , zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 2 godziny. W połowie pieczenia przewracamy kaczkę na drugą stronę. W czasie pieczenia polewamy kaczkę co 15-20 minut wytopionym tłuszczem.
Smacznego!
Roasted Duck with Apples
glossary:
duck - kaczka
apples - jabłka
salt - sól
pepper - pieprz
marjoram - majeranek
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz