środa, 6 maja 2020

Kaczka pieczona z jabłkami

Cudowna kaczka pieczona w wykonaniu Karoliny Mazurek :)



Składniki:

  • kaczka
  • 1-2 jabłka
  • sól, pieprz
  • majeranek

Technika wykonania:
Kaczkę umyć i osuszyć. Następnie na zewnątrz i w środku natrzeć solą, pieprzem oraz majerankiem. Do środka włożyć 1-2 jabłka pokrojone w ćwiartki.  Wstawić na dobę do lodówki. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki by ogrzała się do temperatury pokojowej.

Piekarnik nagrzać do 230 stopni. Kaczkę włożyć do naczynia żaroodpornego grzbietem do góry. Piec bez pokrywy  30 minut. Następnie kaczkę przykryć , zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze 2 godziny. W połowie pieczenia przewracamy kaczkę na drugą stronę. W czasie pieczenia polewamy kaczkę co 15-20 minut wytopionym tłuszczem.

Smacznego!


Roasted Duck with Apples

glossary:

duck - kaczka
apples - jabłka
salt - sól
pepper - pieprz
marjoram - majeranek 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz