- 250 ml wody
- 100 g margaryny
- 180 g maki pszennej
- 4-5 jaj
- sól do smaku
Składniki na krem:
- 600ml mleka
- 2 jaja
- 4 żółtka
- laska wanilii
- 120 g laska wanilii
- 250g cukru
- czekolada lub cukier puder do dekoracji
Technika wykonania ciasta:
W garnku zagotować wodę z margaryną i solą. Zdjąć naczynie z ognia wsypać mąkę i mieszać energicznie, aż się połączą składniki. Garnek ponownie podgrzewać na małym ogniu około 6 minut, do momentu gdy ciasto zaczyna odstawać od naczynia i zgęstnieje. Schłodzić.
Do mamy wbijać pojedynczo jaja, ucierać do momentu uzyskania gładkiej masy (ciasto nie może się rozlewać, musi być odpowiednio gęste). Podczas wbijania obserwować konsystencję ciasta, jeśli masa jest zbyt rzadka nie wbijać ostatniego jajka.
Ciasto włożyć do worka cukierniczego i formować podłużne eklery o długości 10 cm i szerokości 3-4cm, na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec na złoty kolor (w zależności od wielkości wypieków) w temp 180 stopni.
Korpusy ostudzić i przekroić na pół.
Technika wykonania kremu:
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i wyjąć miąższ. Zagotować mleko z laską wanilii oraz jej miąższem i odstawić pod przykryciem na 10min, po czym wyjąć laskę wanilii.
Jaja i żółtka ubić z cukrem, dodać mąkę i wymieszać.
Mleko zagotować i wlewać cienkim strumieniem do masy mieszając. Całość zagotować na małym ogniu cały czas mieszając. Zestawić z ognia, ostudzić do 70 stopni nie przerywając mieszania. Kremem nadziewać eklerki. Udekorować cukrem pudrem lub roztopioną czekoladą.
Smacznego!
Vanilla Eclairs - Eklery z kremem waniliowym
glossary:
margarine - margaryna
flour - mąka
yolk - żółtko
milk - mleko
sugar - cukier
vanilla -wanilia
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz