Składniki:
- 250 g mąki
- 6 g suchych drożdży
- 4 g soli
- 30 g masła
- 100 ml mleka
- 50 ml wody
Do posmarowania:
- 1 żółtko
- 5 g mleka
Technika wykonania:
Wymieszać wszystkie składniki suche w misce, dodać margarynę, mleko i wodę.
Zagnieść ciasto. Miskę przykryć folią i pozostawić na 30 minut. Po 30 minutach wyrobić chwilę ciasto i ponownie przykryć folią i przechowywać w ciepłym miejscu jeszcze godzinę.
Cisto wyłożyć na blat .Uformuj ciasto w rolkę. Uformowany w ten sposób bochenek ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut.
Za pomocą ostrego noża utwórz charakterystyczne ukośne nacięcia na powierzchni bochenka. Posmarować powierzchnię żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 30 minut
Smacznego!
Smacznego!
Delicious Bread - pyszny chleb
glossary:
yeast - drożdże
flour - mąka
yolk - żółtko
butter - masło
milk - mleko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz