poniedziałek, 11 maja 2020

Sałatka ze śledziem

Sałatka śledziowa w wykonaniu Magdaleny Krogulewskiej.



Składniki:

  • 0,5 kg śledzi
  • 1-2 cebule
  • 4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
  • 4 marchewki ugotowane
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 15 dag sera żółtego
  • majonez
  • sól, pieprz


Technika wykonania:
Do miski wkładamy:
Ziemniaki gotowane, obrane, starte na grubych oczkach. Lekko solimy i oprószamy pieprzem.
Na to śledzie pokrojone w kostkę.
Następnie cebulę drobno posiekaną.
Posmarować majonezem.
Wyłożyć odsączony z zalewy groszek konserwowy.
Następnie 5 białek z jaj startych na grubych oczkach, doprawiamy odrobiną soli i pieprzem.
Gotowaną marchewkę startą na dużych oczkach.
Ser żółty starty na małych oczkach.
Posmarować majonezem.
Na górę zetrzeć żółtka na drobnych oczkach.

Smacznego!

Herring Salad - sałatka ze śledzia

glossary:

herring -śledź
onion - cebula
jacket potatoes - ziemniaki w mundurkach
hard-boiled eggs - jajka gotowane na twardo
hard cheese - ser żółty


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz