wtorek, 27 października 2020

Szarpańce

 Bardzo smaczne i  proste w wykonaniu mięsko, idealne na imprezę :)



Składniki:

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 jaja
  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, zioła prowansalskie
Technika wykonania:
Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą , pieprzem, czosnkiem,  ziołami prowansalskimi oraz papryką. Dodać łyżkę oleju i odstawić na pół godziny. Dodać żółtka, mąkę oraz majonez, wymieszać. Na koniec dodać ubite na pianę białka, delikatnie wymieszać z mięsem.

Na rozgrzany olej nakładać łyżką porcje mięsa, by powstały małe kotleciki, smażyć z dwóch stron na złoty kolor.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz