Sezon z dyni w pełni, zatem nie może zabraknąć placków :)
Składniki na około 20 szt:
- 300 g dyni ( pełna szklanka drobno startej dyni)
- pół szklanki jogurtu naturalnego (150 g)
- 2 niepełne szklanki mąki pszennej (300g)
- 3 jaja
- 1 op cukru waniliowego
- łyżeczka proszku do pieczenia
- pół łyżeczki sody oczyszczonej
- olej do smażenia
Technika wykonania:
Dynię obrać, usunąć pestki, włókna i zetrzeć na drobnej tarce.
Do dużej miski wlać jogurt , dodać jaja oraz startą dynię i wszystko razem wymieszać łyżką.
Do drugiej miski wsyp mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz sodę. Sypkie składniki wymieszać ze sobą i dodać do dużej miski z dynią. Wszystkie składniki wymieszać dokładnie ze sobą za pomocą łyżki.
Patelnię rozgrzać wlać łyżkę oleju. Na rozgrzany tłuszcz nakładać placki łyżką ( 1 placek to 1 łyżka ciasta). Smażyć powoli z 2 stron.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz