poniedziałek, 19 października 2020

Zupa z pieczonej dyni

 Sezon dyniowy w pełni, nie może u nas zabraknąć pysznej zupy krem :)



Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 40 g oliwy z oliwek
  • 1/2 suszonego tymianku (plus do posypania dyni)
  • 1/2 suszonego rozmarynu ( plus do posypania dyni)
  • 1 łyżeczka soli
  • 100 g marchewki
  • 90 g cebuli
  • 10 g imbiru świeżego
  • 700 g bulionu
  • 150 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki curry
  • pieprz do smaku
  • słonecznik 3 łyżki
Technika wykonania:
Dynie pokroić na kawałki, posypać tymiankiem i rozmarynem. Skropić oliwą i piec w piekarniku  nagrzanym do 220 stopni około 20 minut.

Marchewkę obrać i pokroić na krążki, cebulę posiekać,imbir obrać i pokroić na małe kawałki. Do garnka włożyć marchewkę, imbir, cebulę i podsmażyć na oliwie.Gdy warzywa zmiękną, wlać bulion, kiedy całość się zagotuje wlać mleko, dodać dynię bez skóry oraz przyprawy (sól, pieprz, curry, rozmaryn i tymianek) . Wszystko zblendować.

Zupę podawać z prażonym słonecznikiem.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz