Sezon dyniowy w pełni, nie może u nas zabraknąć pysznej zupy krem :)
Składniki:
- 1 kg dyni
- 40 g oliwy z oliwek
- 1/2 suszonego tymianku (plus do posypania dyni)
- 1/2 suszonego rozmarynu ( plus do posypania dyni)
- 1 łyżeczka soli
- 100 g marchewki
- 90 g cebuli
- 10 g imbiru świeżego
- 700 g bulionu
- 150 ml mleka
- 1/2 łyżeczki curry
- pieprz do smaku
- słonecznik 3 łyżki
Technika wykonania:
Dynie pokroić na kawałki, posypać tymiankiem i rozmarynem. Skropić oliwą i piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni około 20 minut.
Marchewkę obrać i pokroić na krążki, cebulę posiekać,imbir obrać i pokroić na małe kawałki. Do garnka włożyć marchewkę, imbir, cebulę i podsmażyć na oliwie.Gdy warzywa zmiękną, wlać bulion, kiedy całość się zagotuje wlać mleko, dodać dynię bez skóry oraz przyprawy (sól, pieprz, curry, rozmaryn i tymianek) . Wszystko zblendować.
Zupę podawać z prażonym słonecznikiem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz