piątek, 11 grudnia 2020

Błonnik pokarmowy- rola i źródła



Według zaleceń dietetycznych dzienna dawka błonnika pokarmowego dla człowieka dorosłego powinna wynosić 30-35 g. 2/3 spożytego błonnika powinien stanowić błonnik nierozpuszczalny, a 1/3 rozpuszczalny.


Rola błonnika pokarmowego w organizmie :


  • Błonnik pokarmowy wchłania wodę, pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejsza uczucie głodu i opóźnia czas opuszczania żołądka przez pokarm, -przeciwdziała zaparciom,
  • pobudza ukrwienie i perystaltykę jelit,
  • jest pożywką dla drobnoustrojów, -oddziałuje na skład mikroflory jelitowej,
  • zwiększa wydzielanie śliny oraz pobudza funkcje żucia,
  • buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku,
  • ogranicza wchłanianie toksycznych substancji z pożywienia,
  • obniża poziom cholesterolu i zmniejsza  ryzyko miażdżycy, 
  • poprawia wygląd skóry, dodaje włosom blasku, wzmacnia paznokcie i wyszczupla sylwetkę, 
  • chroni przed próchnicą - pobudza funkcje żucia, wydzielania śliny działającej ochronnie na zęby,
  • reguluje poziom cukru we krwi.


Dzięki spożywaniu produktów bogatych w błonnik możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i obniżyć stężenie cholesterolu. Błonnik, jak wcześniej wspomniano, zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia, co ma wpływ na minimalizowanie ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego i okrężnicy. Błonnik stabilizuje poziom cukru i zapobiega powstawaniu miażdżycy, pomaga oczyszczać organizm, należy więc zadbać, by nie brakowało go w diecie.


Produkty bogate w błonnik pokarmowy:


Zawartość błonnika [g/100 g części jadalnych]


otręby pszenne - 42,0

migdały- 12,9

morele suszone- 10,3

płatki jęczmienne- 9,6

śliwki suszone- 9,4

chleb żytni pełnoziarnisty- 9,1

orzechy laskowe- 8,9

płatki owsiane- 6,9

nasiona słonecznika- 6,0

fasola czerwona z puszki- 5,4

ugotowany ryż brązowy- 4,2

marchew- 3,6


Długotrwały niedobór błonnika w diecie zwiększa ryzyko występowania chorób, takich jak:

  • miażdżyca,
  • kamica woreczka żółciowego,
  • uchyłkowatość jelita,
  • nowotwory jelita grubego,
  • nowotwór piersi u kobiet.
Opracowała: Natalia Jamroz


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz