Według zaleceń dietetycznych dzienna dawka błonnika pokarmowego dla człowieka dorosłego powinna wynosić 30-35 g. 2/3 spożytego błonnika powinien stanowić błonnik nierozpuszczalny, a 1/3 rozpuszczalny.
Rola błonnika pokarmowego w organizmie :
- Błonnik pokarmowy wchłania wodę, pęcznieje i wypełnia żołądek, zmniejsza uczucie głodu i opóźnia czas opuszczania żołądka przez pokarm, -przeciwdziała zaparciom,
- pobudza ukrwienie i perystaltykę jelit,
- jest pożywką dla drobnoustrojów, -oddziałuje na skład mikroflory jelitowej,
- zwiększa wydzielanie śliny oraz pobudza funkcje żucia,
- buforuje i wiąże nadmiar kwasu solnego w żołądku,
- ogranicza wchłanianie toksycznych substancji z pożywienia,
- obniża poziom cholesterolu i zmniejsza ryzyko miażdżycy,
- poprawia wygląd skóry, dodaje włosom blasku, wzmacnia paznokcie i wyszczupla sylwetkę,
- chroni przed próchnicą - pobudza funkcje żucia, wydzielania śliny działającej ochronnie na zęby,
- reguluje poziom cukru we krwi.
Dzięki spożywaniu produktów bogatych w błonnik możemy zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu krwionośnego i obniżyć stężenie cholesterolu. Błonnik, jak wcześniej wspomniano, zapobiega zaparciom, reguluje pracę jelit i usprawnia proces trawienia, co ma wpływ na minimalizowanie ryzyka rozwoju nowotworu jelita grubego i okrężnicy. Błonnik stabilizuje poziom cukru i zapobiega powstawaniu miażdżycy, pomaga oczyszczać organizm, należy więc zadbać, by nie brakowało go w diecie.
Produkty bogate w błonnik pokarmowy:
Zawartość błonnika [g/100 g części jadalnych]
otręby pszenne - 42,0
migdały- 12,9
morele suszone- 10,3
płatki jęczmienne- 9,6
śliwki suszone- 9,4
chleb żytni pełnoziarnisty- 9,1
orzechy laskowe- 8,9
płatki owsiane- 6,9
nasiona słonecznika- 6,0
fasola czerwona z puszki- 5,4
ugotowany ryż brązowy- 4,2
marchew- 3,6
Długotrwały niedobór błonnika w diecie zwiększa ryzyko występowania chorób, takich jak:
- miażdżyca,
- kamica woreczka żółciowego,
- uchyłkowatość jelita,
- nowotwory jelita grubego,
- nowotwór piersi u kobiet.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz