Naturalny miód pszczeli to produkt o
bardzo wysokim indeksie glikemicznym wynoszącym 87, podczas gdy maksymalna
wartość IG wynosi 100 dla czystej glukozy. Indeks glikemiczny informuje o tym,
w jakim stopniu w porównaniu do spożycia 50 g glukozy, zwiększa się stężenie
cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Im wyższy IG, tym szybciej wzrasta
poziom cukru we krwi, co jest niekorzystnym zjawiskiem ponieważ zwiększa to
ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2.
100 gramów miodu dostarcza w przybliżeniu
320 kalorii, czyli o 80 kcal mniej niż cukier, ale należy pamiętać, że miód
jest cięższy od sypkiego cukru. Dla porównania łyżeczka miodu waży ok 12 g i
dostarcza 40 kcal, natomiast łyżeczka cukru 5 g dostarczając 20 kcal.
Głównym składnikiem miodu są cukry proste
w postaci glukozy i fruktozy. Występują one w zmienionych proporcjach w
zależności od rodzaju miodu i stanowią 70-80 proc. jego masy. Pozostałą część
miodu stanowi woda.
Zagłębiając się w szczegółowe wartości
odżywcze miodu, nie będzie kłamstwem nazwanie go prawdziwą apteką, bowiem miód
to skarbnica związków bioaktywnych. Bursztynowa ciecz zawiera blisko 200
substancji aktywnych, takich jak:
-enzymy, m.in. diastaza, inwertaza,
katalaza, fosfataza, oksydaza glikozydowa,
-kwasy organiczne, takie jak: kwas
cytrynowy, fenylowy, kawowy, bursztynowy,
-antyoksydanty w postaci flawonoidów,
karotenoidów,
-aminokwasy, takie jak: prolina czy
fenyloalanina,
-witaminy z grupy B (wszystkie z
wyjątkiem witaminy B12), a także witamina C oraz śladowe ilości witamin K i E,
-składniki mineralne, takie jak: wapń,
żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas.
Główne rodzaje miodów:
miód
spadziowy,
miód
gryczany,
miód
rzepakowy,
miód
akacjowy,
miód
lipowy,
miód
wrzosowy,
miód
wielokwiatowy.
1)Miód
spadziowy powstaje z soku niektórych drzew, m.in. świerka, jodły, sosny,
modrzewia, klonu, dębu, brzozy, buka, wierzby, głogu. Działa antyseptycznie,
przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dlatego też dobrze wpływa na przeziębienia i
poważniejsze choroby np. zapalenie płuc.
2)Miód
gryczany pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru gryki zwyczajnej. Jest
jednym z najciemniejszych miodów – ma barwę od ciemnobrunatnej do prawie
czarnej. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany jest w
prewencji i leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym.
Przyspiesza gojenie ran. Zawiera też sporo magnezu, dzięki czemu ma właściwości
uspokajające i łagodzące stany nadmiernego napięcia nerwowego
3)Miód
rzepakowy pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru i pyłku kwitnącego rzepaku.
Ze względu na często występujące uprawy rzepaku jest jednym z najtańszych
miodów. Ma bardzo jasny słomkowy kolor, a po krystalizacji prawie biały.
Zawiera między innymi magnez, bor, żelazo i potas. Wpływa na poszerzenie naczyń
wieńcowych oraz zapobiega nadciśnieniu
4)Miód
akacjowy ma barwę jasnokremową aż do przezroczystej. Produkowany jest przez
pszczoły w czasie kwitnienia robinii akacjowej. Wśród miodów jest najsłodszy,
dlatego jest bardzo lubiany przez dzieci. Odżywia i regeneruje nasz organizm w
stanach zmęczenia umysłowego i fizycznego. Jest także ceniony jako środek
wspomagający leczenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, zwłaszcza
ostrego i duszącego kaszlu, schorzeń nerek, choroby wrzodowej żołądka i układu
moczowego. Działa też uspokajająco.
5)Miód lipowy jest pozyskiwany przez pszczoły z nektaru lipy drobnolistnej i szerokolistnej. Ma wysoką aktywność antybiotyczną i pomaga w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniu zatok, oskrzeli, w chorobach dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych, nerwicach oraz w problemach z zasypianiem i w sytuacjach długiego i silnego stresu.
6)Miód
wrzosowy posiada niesamowity zapach i smak dzięki olejkom eterycznym. Sprawdza
się jako lek przy przeziębieniach. Hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i
bakterii w organizmie. Posiada właściwości rozgrzewające, jest polecany w
stanach grypowych. Świetnie sprawdza się w chorobach oczu, przewodu
pokarmowego, serca i układu krążenia
7)Miód
wielokwiatowy jest jednym z najbardziej popularnych miodów. Stosuje się go jako
naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój niepożądanych bakterii. Sprawdza się
w profilaktyce chorób serca, problemach z wątrobą i funkcjonowaniu układu
pokarmowego
Opracowała:
Sandra Łacek
Faktycznie bardzo ciekawie napisane. Czekam na więcej.
OdpowiedzUsuń