poniedziałek, 7 grudnia 2020

Miód- wartości odżywcze

 



Naturalny miód pszczeli to produkt o bardzo wysokim indeksie glikemicznym wynoszącym 87, podczas gdy maksymalna wartość IG wynosi 100 dla czystej glukozy. Indeks glikemiczny informuje o tym, w jakim stopniu w porównaniu do spożycia 50 g glukozy, zwiększa się stężenie cukru we krwi po spożyciu danego produktu. Im wyższy IG, tym szybciej wzrasta poziom cukru we krwi, co jest niekorzystnym zjawiskiem ponieważ zwiększa to ryzyko rozwoju insulinooporności i cukrzycy typu 2.

100 gramów miodu dostarcza w przybliżeniu 320 kalorii, czyli o 80 kcal mniej niż cukier, ale należy pamiętać, że miód jest cięższy od sypkiego cukru. Dla porównania łyżeczka miodu waży ok 12 g i dostarcza 40 kcal, natomiast łyżeczka cukru 5 g dostarczając 20 kcal.

Głównym składnikiem miodu są cukry proste w postaci glukozy i fruktozy. Występują one w zmienionych proporcjach w zależności od rodzaju miodu i stanowią 70-80 proc. jego masy. Pozostałą część miodu stanowi woda.

Zagłębiając się w szczegółowe wartości odżywcze miodu, nie będzie kłamstwem nazwanie go prawdziwą apteką, bowiem miód to skarbnica związków bioaktywnych. Bursztynowa ciecz zawiera blisko 200 substancji aktywnych, takich jak:

-enzymy, m.in. diastaza, inwertaza, katalaza, fosfataza, oksydaza glikozydowa,

-kwasy organiczne, takie jak: kwas cytrynowy, fenylowy, kawowy, bursztynowy,

-antyoksydanty w postaci flawonoidów, karotenoidów,

-aminokwasy, takie jak: prolina czy fenyloalanina,

-witaminy z grupy B (wszystkie z wyjątkiem witaminy B12), a także witamina C oraz śladowe ilości witamin K i E,

-składniki mineralne, takie jak: wapń, żelazo, magnez, fosfor, cynk i potas.


Główne rodzaje miodów:

             

miód spadziowy,

miód gryczany,

miód rzepakowy, 

miód akacjowy,

miód lipowy,

miód wrzosowy,

miód wielokwiatowy.

1)Miód spadziowy powstaje z soku niektórych drzew, m.in. świerka, jodły, sosny, modrzewia, klonu, dębu, brzozy, buka, wierzby, głogu. Działa antyseptycznie, przeciwzapalnie i wykrztuśnie, dlatego też dobrze wpływa na przeziębienia i poważniejsze choroby np. zapalenie płuc.

 

2)Miód gryczany pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru gryki zwyczajnej. Jest jednym z najciemniejszych miodów – ma barwę od ciemnobrunatnej do prawie czarnej. Odznacza się wysoką aktywnością antybiotyczną. Stosowany jest w prewencji i leczeniu schorzeń układu krążenia, szczególnie na tle miażdżycowym. Przyspiesza gojenie ran. Zawiera też sporo magnezu, dzięki czemu ma właściwości uspokajające i łagodzące stany nadmiernego napięcia nerwowego

 

3)Miód rzepakowy pozyskiwany jest przez pszczoły z nektaru i pyłku kwitnącego rzepaku. Ze względu na często występujące uprawy rzepaku jest jednym z najtańszych miodów. Ma bardzo jasny słomkowy kolor, a po krystalizacji prawie biały. Zawiera między innymi magnez, bor, żelazo i potas. Wpływa na poszerzenie naczyń wieńcowych oraz zapobiega nadciśnieniu

 

4)Miód akacjowy ma barwę jasnokremową aż do przezroczystej. Produkowany jest przez pszczoły w czasie kwitnienia robinii akacjowej. Wśród miodów jest najsłodszy, dlatego jest bardzo lubiany przez dzieci. Odżywia i regeneruje nasz organizm w stanach zmęczenia umysłowego i fizycznego. Jest także ceniony jako środek wspomagający leczenie stanów zapalnych górnych dróg oddechowych, zwłaszcza ostrego i duszącego kaszlu, schorzeń nerek, choroby wrzodowej żołądka i układu moczowego. Działa też uspokajająco.

 

5)Miód lipowy jest pozyskiwany przez pszczoły z nektaru lipy drobnolistnej i szerokolistnej. Ma wysoką aktywność antybiotyczną i pomaga w ostrych i przewlekłych chorobach przeziębieniowych, anginach, zapaleniu zatok, oskrzeli, w chorobach dróg moczowych, schorzeniach reumatycznych, nerwicach oraz w problemach z zasypianiem i w sytuacjach długiego i silnego stresu.

 

6)Miód wrzosowy posiada niesamowity zapach i smak dzięki olejkom eterycznym. Sprawdza się jako lek przy przeziębieniach. Hamuje rozprzestrzenianie się wirusów i bakterii w organizmie. Posiada właściwości rozgrzewające, jest polecany w stanach grypowych. Świetnie sprawdza się w chorobach oczu, przewodu pokarmowego, serca i układu krążenia

 

7)Miód wielokwiatowy jest jednym z najbardziej popularnych miodów. Stosuje się go jako naturalny antybiotyk, który hamuje rozwój niepożądanych bakterii. Sprawdza się w profilaktyce chorób serca, problemach z wątrobą i funkcjonowaniu układu pokarmowego

Opracowała:

Sandra Łacek

1 komentarz: