środa, 3 lutego 2021

Fit muffiny marchewkowe

 Dziś Dzień Ciasta Marchewkowego . Z tej okazji mam dla Was zdrową wersję muffinek. 

Oczywiście marchewkowych :)


Składniki:

• 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
• 1 i 1/2 szklanki mąki
• 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
• 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
• szczypta soli
• przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej, ¼ kardamonu
• 3/4 szklanki oleju roślinnego
• 3 duże jaja lub 4 mniejsze
• 1 szklanka erytrytolu
• 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Technika wykonania:
Marchewki obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. WW misce wymieszać mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz z przyprawami.
W drugiej misce wymieszać jajka, olej, erytrytol, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii. Wsypać zawartość pierwszej miski z mąką, wymieszać łyżką
Masę wyłożyć do papilotek umieszczonych w formie lub i piec przez 25 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.

Smacznego!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz