Zaczynamy cykl przepisów z kuchni beskidzkiej. To wspaniała prosta i smaczna kuchnia. Pewnie większość z Was lubi wracać do naszych regionalnych potraw :) Kapuśniaczki w cieście krucho-drożdżowym są rewelacyjne!
Składniki:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 kostki margaryny
- 1 jajko
- 2 dag drożdży
- 1/2 szklanki kwaśniej śmietany
- sól
Sposób przygotowania:
Mocno schłodzony tłuszcz posiekać na stolnicy z mąka dodać
sól, pokruszone drożdże, jajko i śmietanę. Całość wyrobić. Ciasto trzymać w
lodówce i po kawałku brać do wałkowania. Na rozwałkowane ciasto nałożyć farsz,
zostawić do wyrośnięcia. Smarować rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze ok
150* C na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz