czwartek, 13 maja 2021

Kapuśniaczki

Zaczynamy cykl przepisów z kuchni beskidzkiej.  To wspaniała prosta i smaczna kuchnia. Pewnie większość z Was lubi wracać do naszych regionalnych potraw :) Kapuśniaczki w cieście krucho-drożdżowym są rewelacyjne!


 Składniki:

  •  2 szklanki mąki 
  • 1/2 kostki margaryny
  •  1 jajko
  •   2 dag drożdży
  •  1/2 szklanki kwaśniej śmietany
  • sól

Sposób przygotowania:

Mocno schłodzony tłuszcz posiekać na stolnicy z mąka dodać sól, pokruszone drożdże, jajko i śmietanę. Całość wyrobić. Ciasto trzymać w lodówce i po kawałku brać do wałkowania. Na rozwałkowane ciasto nałożyć farsz, zostawić do wyrośnięcia. Smarować rozkłóconym jajkiem i piec w temperaturze ok 150* C na złoty kolor.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz