piątek, 14 maja 2021

Żebroczka- bogoczka

 Wiele tradycyjnych potraw było robionych z ziemniaków.  Tutaj wersja "na bogato", przygotowana przez klasę 3GA, w ramach pracowni technologicznej. 



Składniki :

  • 1 kg ziemniaków
  •  3 szt. cebuli
  • 1 szklanka mleka
  •  4 ząbki czosnku
  •   1/2 szklanki ryżu
  • 0,30 kg boczek wędzony
  • 0,50 kg warzyski ( okrawki mięsa wieprzowego)
  •  sól piepsz

 Sposób przygotowania :

Starte ziemniaki, lekko odciśnięte na durszlaku, sparzyć szklanką gotowanego mleka, dodać starta cebulę, wycisnąć czosnek. Ryż ugotować, ciepły dodać do ziemniaków. Usmażyć wyrzoski z boczkiem i cebulą. Wszystko razem wymieszać, doprawić sola, pieprzem i piec na blaszce jak ciasto w temperaturze 180* C około 1-1,5 godz. Podawać z maślanką, kwaśnym mlekiem lub sosem grzybowym.

 

Sos z borowików w śmietanie:

Składniki:

  • 0,50 kg borowiki blanszowane
  • 1 łyżka masło
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 szt. cebuli
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki
  •   pieprz, sól

 Sposób przygotowania:

Cebulę pokroić drobno, usmażyć na maśle i smalcu. Borowiki pokroić w większe kawałki, dodać do cebuli, podsmażyć , dodać śmietanę, przyprawy dusić 30 min.  Upieczoną żebroczkę kroić na kawałki, polać z sosem z borowików, podawać jako drugie danie lub jako gorącą kolację z zestawem surówek.

 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz