poniedziałek, 17 maja 2021

Prażuchy


Kolejna regionalna potrawa. Z ziaren zbóż przyrządzano u górali śląskich i żywieckich potrawę o nazwie prażucha, którą górale istebniańscy nazywają pónczki (nie mylić z pączkami). Sposób jej przyrządzania nie zmienił się od wieków. 



Składniki:

  • Mąka pszenna razowa – 0,5 kg
  • Mąka krupczatka – 0,10 kg
  • Boczek wędzony - 0,20kg
  • Sól - do smaku

Do garnka z grubym dnem wsypać mąkę razową, krupczatkę i prażyć na wolnym ogniu na złoty kolor, cały czas mieszając. Zalać wrzącą, osoloną wodą, ciągle mieszając. Potrawa ma mieć konsystencję gęstej śmietany. Możemy uformować poszarpane kluski. Tak przygotowaną potrawę kładziemy łyżką na talerz i polewamy stopionym boczkiem. Do potrawy podajemy maślankę lub kwaśne mleko.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz