niedziela, 17 października 2021

Frykandelki

 Pyszne kulki z mięsa mielonego,obtoczone w orzechach. Palce lizać!




Składniki (na około 50szt):

  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 3 jaja
  • sól, pieprz, czosnek
  • majeranek
  • orzechy arachidowe solone
  • 2 papryki
  • 1 słoik oliwek
  • olej do smażenia
Technika wykonania:
Mięso wymieszać z jajami i doprawić do smaku. W razie potrzeby dodać trochę bułki tartej do masy, Orzechy drobno posiekać.
Z mięsa formować małe kulki (wielkości orzecha włoskiego), obtaczać w orzechach. Usmażyć na rozgrzanym tłuszczu ( Można też upiec w piekarniku).

Paprykę pokroić na niewielkie trójkąty. Przygotować koreczki- na wykałaczkę nabijać oliwkę, paprykę i mięso.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz